Een mens is zoveel veel meer dan een diagnose: over menselijke en gelijkwaardige zorg in de behandelkamer met klinisch psycholoog Helen Lionarons.

In de huidige zorg wordt vaak nadruk gelegd op protocollen, diagnoses en structuren. Helen, klinisch psycholoog en een van de drijvende krachten achter de oprichting van Oh My Mood, wil terug naar de essentie: de mens achter de klacht. Helen kijkt voorbij het label en zoekt naar de unieke kracht van ieder individu. Haar visie, ontwikkeld door decennia aan ervaring, draait om persoonlijke groei en eigen regie.

Zoals ze het zelf zegt: “Een mens is zoveel meer dan een diagnose.” Deze insteek inspireerde haar om 5 jaar geleden voor Oh My Mood een behandelprogramma te ontwikkelen dat niet alleen effectief, maar ook mensgericht is. Helen deelt haar kijk op het belang van persoonlijke benadering, eigen regie en hoe de kernwaarden van Oh My Mood aansluiten bij haar visie op zorg.

Het verlies en herwinnen van de menselijke maat

Helen begon haar carrière in een tijd waarin de DSM nog niet de grote rol speelde die het tegenwoordig heeft. “In die tijd werkten we al transdiagnostisch,” vertelt Helen. “We probeerden de mens als geheel te begrijpen, inclusief hun achtergrond en wat hen gevormd heeft. Maar met de komst van protocollen kwam er meer structuur, en helaas ook een verlies van de menselijke maat.” Helen zag de zorg veranderen: steeds meer labels en diagnoses, steeds minder aandacht voor de unieke persoon achter de klacht. “Dat voelde niet juist.
Gelukkig ziet Helen in de afgelopen jaren een beweging naar gepersonaliseerde zorg. “Ik heb geen vastomlijnd ‘programma’ ontwikkeld,” legt ze uit, “maar eerder ‘principes’ die in een behandeling gerespecteerd moeten worden.” Het programma dat Helen ontwikkelde voor Oh My Mood is maatwerk en sluit aan bij de behoeften van elke individuele cliënt. Waar verschillende technieken worden ingezet, maar altijd met het welzijn van de persoon in gedachten.

Eigen regie en echte verbinding

Wat voor Helen essentieel is, is dat de cliënt zelf regie neemt waar dat mogelijk is. “Dit begint al bij de diagnose,” legt Helen uit. “Ik bespreek altijd wat ik denk dat er speelt en leg dat voor aan de cliënt. Samen komen we tot een gedeelde visie en behandelvoorstel.” Door cliënten de regie te geven, ontstaat er een sterke verbinding en het gevoel dat ze werkelijk gehoord worden.
Helen is ervan overtuigd dat deze aanpak een groot verschil maakt in de beleving van de zorg. “Wanneer cliënten voelen dat ze zelf invloed hebben op hun behandeling, leren ze zichzelf beter kennen en durven ze meer te vertrouwen op hun eigen kracht. En dat geeft hen de ruimte om echt te groeien.”

Een veilige plek om jezelf te zijn

Helen benadrukt het belang van een veilige omgeving waar cliënten zichzelf kunnen zijn en durven te groeien. Bij Oh My Mood staat deze visie centraal. “Het gaat om oprechte verbinding en respect voor de eigenheid van ieder mens,” zegt Helen. Voor haar is het essentieel dat cliënten zich gezien en gesteund voelen, omdat juist dit hen helpt om sterker en veerkrachtiger te worden. “We zien bij Oh My Mood dat cliënten leren hun eigen kracht te vinden, hun beperkingen en kwetsbaarheden te accepteren en hun unieke talenten te omarmen.”