De workshop Mindfulness

Mindfulness richt zich op het omgaan met symptomen of klachten en het leren aanvaarden en accepteren van klachten die mogelijk al jaren bestaan.

Klachten kunnen veel weerstand en stress opleveren en een negatieve invloed hebben op ons leven. Het beoefenen van mindfulness leert ons anders naar onze klachten, gevoelens en omgeving te kijken. 

Deze workshop wordt gegeven door Marjet Polman.

Mijn naam is Marjet Polman en ik ben psychiater en mindfulnesstrainer. Ook ben ik moeder van 3 kinderen, yogabeoefenaar en ben ik graag in de natuur.

Ik geef sinds 2013 met veel plezier mindfulnesstrainingen omdat ik zie wat het met mensen kan doen en hoe het ze kan veranderen dan wel helpen. Ik kijk ernaar uit om weer een nieuwe groep te mogen begeleiden!

Mindfulness gaat over meer aanwezig zijn bij je ervaring van dit moment. Het gaat over aandacht hebben voor wat er nu is. In de definitie van mindfulness worden drie aspecten van deze aandacht benoemd die van belang zijn als we mindfulness beoefenen: de aandacht is gericht, in het hier en nu en niet veroordelend. 

Vanuit de mindfulness ben je goed zoals je bent. Misschien ben je ziek, heb je psychische klachten of stress. Problemen, stress en moeilijkheden horen nu eenmaal bij het leven. Ieders leven omvat kansen, hindernissen en moeilijkheden waarmee we moeten leren leven. Deze training nodigt je uit de problemen die er zijn onder ogen te zien maar ook te zien dat je meer bent dan een opsomming van je klachten of problemen. Dit draagt bij aan bewuster leven, het groeien van inzicht en wijsheid, het verlichten van psychische en lichamelijke klachten en vaak een gezondere en gelukkigere manier van leven.

Wat houdt de mindfulnessworkshop in?

De groep bestaat uit 5-wekelijkse onlinebijeenkomsten van anderhalf uur in een klein groepje (maximaal 10) mannen en/of vrouwen. De groep vindt plaats op woensdagochtend van 10 uur tot 11:30 en start per november 2022.

De bijeenkomsten hebben ieder een onderwerp ter inleiding maar zal vooral bestaan uit oefenen, d.w.z. mediteren. Daarnaast raad ik  elke deelnemer aan circa 45 minuten per dag te besteden aan het maken van huiswerk hetgeen voornamelijk bestaat uit meditatieoefeningen. (Vergelijk het met leren pianospelen; ook daarvoor heb je vele uren oefening nodig alvorens het onder de knie te krijgen). 

Voor wie?

Mensen die bekend zijn met (terugkerende) depressieve periodes in hun leven. Mensen met angst/paniekklachten, ADHD, onverklaarde lichamelijke klachten of onbegrepen pijn. Mensen die vaak stress ervaren zijn ook welkom in de groep. 

Wat kun je verwachten?

Het doel is niet om de klachten te laten verdwijnen maar wel om ze beter te kunnen aanvaarden en ermee om te gaan. Veel mensen die mindfulnesstrainingen hebben gedaan ervaren anders in het leven te staan; meer van de gewone dingen te kunnen genieten, meer in het moment te leven en minder in hun hoofd. Velen gaven aan op een bepaalde manier gelukkiger te zijn met hun huidige bestaan.

Je bent van harte welkom!

Interesse in de workshop Mindfulness van Francisco? Bespreek dit gedurende de volgende sessie met jouw behandelaar om te kijken of het bij jou aansluit.