
De workshop Stressregulatie
Een bepaalde mate van stress kennen we allemaal. Dat helpt ons ook om dingen gedaan te krijgen. Wanneer er langere tijd teveel of te weinig stress is, dan kan het problematisch worden. Je kunt dan allerhande fysieke, emotionele of psychische klachten ontwikkelen. Dan is het belangrijk om meer zicht te krijgen op jouw persoonlijke profiel omtrent stress. Wanneer treedt stress op, wat zijn jouw gebruikelijke manieren van reageren, welke hiervan zijn helpend of handig? Wat zou je anders kunnen doen?

Deze workshop wordt gegeven door Stacey
Deze workshop kan veel baat hebben indien je kampt met angstklachten, paniekaanvallen, trauma, moeilijkheden met het reguleren van jouw emoties, problemen met je zelfbeeld, hechtingsproblematiek, overspanning en burn-out klachten. Bespreek het met je behandelaar als je denkt dat het iets voor jou zou kunnen zijn!
Belangrijk om te weten
Veel mensen zouden het liefste een instant oplossing hebben wanneer ze stress ervaren. De realiteit is dat anders met stress om leren gaan, tijd en inspanning vraagt. Stap voor stap leer je jezelf en je zenuwstelsel beter kennen, en wat voor jou werkt. Er is niet één algemene oefening die voor iedereen goed werkt. Daarom zullen we tijdens deze workshopreeks verschillende soorten stress regulerende oefeningen uitproberen. Juist door ze langere tijd te beoefenen kun je verschil gaan merken. Wat daarbij vooral helpend is, is het thuis dagelijks oefenen! Hoe meer je tussen de workshopsessies in bezig bent met de stof, hoe meer je er de vruchten van zult plukken. Elke keer dat je een oefening doet, leren je hersenen namelijk steeds beter hoe ze anders kunnen reageren. Vergelijk het met je spieren trainen in de sportschool. Als je dat standvastig doet gedurende een periode, dan krijgen je spieren de kans om zich goed te ontwikkelen.
Inhoud van de workshop
Tijdens de sessies en tussendoor ga je veel zelfonderzoek doen. We maken daarbij ook gebruik van mindfulness. Dat betekent dat je, op nieuwsgierige en vriendelijke manier gaat onderzoeken hoe je met stress omgaat. Het zou kunnen dat je herkent dat je een kritische kant hebt, die nogal streng is en vindt dat je niet zo zou moeten stressen of dat je sneller zou moeten kunnen schakelen in activiteiten die stress geven. Die kant mag er zijn. Het is echter belangrijk dat jij ‘aan het stuur zit’ en jezelf wat ruimte en tijd kunt gunnen om nieuwe dingen eigen te maken. Zelfacceptatie kan ook een belangrijk ingrediënt zijn. Wie weet kun jij in deze fase van je leven iets minder hooi op je vork hebben?
In deze 4-weekse workshop zal je beter leren ervaren welke stressniveaus er zijn en hoe dat jouw gedachten, gedrag, gevoel en waarneming beïnvloedt. Ook leer je herkennen welke triggers je naar een hypo- of hyperarousal brengen. Om daarmee om te leren gaan, krijg je oefeningen aangereikt om je stressniveau te beïnvloeden door bijvoorbeeld te focussen op een veilige plek en zelfcompassie.
Momenteel is deze workshop niet beschikbaar.